English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

Noc literatury 2023 v Krnově


🌕📚📖 Noc literatury 2023 v Krnově 📖📚🌕
současná evropská literatura / netradiční místa / známé tváře

Literární zastávka č. 1: Vila Karla Larische / Hermana Larische / bývalé ředitelství Karnoly / Státní okresní archiv

Při středeční Noci literatury bude naší první zastávkou budova, která je od konce 19. století neodmyslitelnou součástí našeho města a jako taková má návštěvníkům rozhodně co nabídnout - ať už po stránce své historie nebo naopak architektury. Řeč je o vile jednoho ze tří synů Aloise Larische, průkopníka krnovského textilního průmyslu. Nejednou zajímavostí této vily je například to, že byla propojena přímo s textilní továrnou. Na začátku 20. století se potom vila dočkala jak interiérových, tak exteriérových úprav, kterých se ujal Leopold Bauer. Ten se do vily vrátil ještě o několik let později, aby provedl další funkční i estetickou úpravu budovy. Výsledkem bylo, že ústřední prostor domu získal podobu dvoupodlažní haly s dominantou v podobě dřevěného vřetenového schodiště. Z haly s výtvarně pojednaným krbem a s okny, osazenými monochromními vitrážemi, je přístupná jídelna rozšířená půlkruhovým rizalitem do zahrady. A právě v této jídelně zazní první literární ukázky. Na co se vlastně můžete těšit?

📖 Radek Rak – Báje o hadím srdci
Autor se ve svém románu noří do mytologie dávné Haliče, v níž historické postavy a události obrůstají legendami. Sledujeme osudy mladého Jakuba Szely, který se stane zbojníkem a vůdcem selské vzpoury proti šlechtě z roku 1846. Kniha se pohybuje se na pomezí dějin a mytologie — zdánlivě mrtvé věci ožívají, do osudů lidí zasahují víly a moudří hadi. Zároveň však Szelův příběh vypráví o sociální nespravedlnosti, což je aktuální v každé době. Radek Rak napsal román o dobru a zlu, které se skrývá v každém z nás, o nerovných příležitostech, o Haliči a Polsku — a to vše nezvykle bohatým a barvitým jazykem.

➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori.../baje-o-hadim-srdci/

📖 Cornelie Travniceková – Andělský prach
Tento útlý román plný protikladů osciluje mezi dětstvím a dospělostí, pohádkou a brutální realitou, napětím a reflexí. Petru, Cheta a Magare žijí odtrženi od rodiny v chatrči na okraji velkoměsta a jako protřelí pouliční zlodějíčci obratně plní kasičku vykořisťovatele Krakadzila, který si poslušnost vynucuje prostřednictvím drog. V zaběhnutém systému se začnou objevovat trhliny, když Petru pozná dívku Marju a poté, co do party přijde na „zaškolení“ nový chlapec. Krutý, bezcitný svět popisuje autorka s nečekanou poetikou, magickým dětským pohledem, a odvážně tak otevírá téma dětské kriminality i migrační krize.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori-knihy.../andelsky-prach/

📖 Viktor Špaček – Čistý, skromný život
Povídky vymodelované citlivýma rukama sochaře. Přestože autor umí napsat živé postavy, jaké známe z vlastního života, v těchto povídkách-portrétech nejde pouze o podobizny. Jejich ambicí je zároveň ztvárnit určitý postoj, jaký lidé zaujímají v dané životní situaci. Postavy jsou zachycovány většinou zevnitř, z okruhu svých myšlenek, v nichž problémy a traumata úspěšně či neúspěšně zpracovávají. To, že si přitom často nevidí dál než na špičku nosu, jim přirozeně vůbec nebrání v přesvědčení o své pravdě. Řešení, která nakonec volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori.../cisty-skromny-zivot/


 

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist