English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

Noc literatury 2023 v Krnově


🌕📚📖 Noc literatury 2023 v Krnově 📖📚🌕
současná evropská literatura / netradiční místa / známé tváře

Literární zastávka č. 3: Kino Mír 70

Poslední literární zastávkou v rámci středeční Noci literatury bude všem krnovanům známé Kino Mír 70. Původně budova kina ovšem nesloužila ke konání filmových představení, ale sloužila jako dělnický dům pro německou sociálně demokratickou stranu. Na základě návrhu vídeňského architekta Arnolda Goldbergera, který stavbu pojal v duchu vegetabilní secese s barokně cítěnými prvky, provedl vlastní stavbu stavitel Hugo Hermann z Moravské Ostravy. Na stavbě dělnického domu se finančně podíleli samotní dělníci. Zajímavostí je, že koncem února 1903 došlo k výkopu základů a ke konci listopadu 1903 byl dělnický dům slavnostně otevřen. Historie dělnického domu jakožto kina se začala psát až po druhé světové válce. Prostorný sál byl v té době přebudován na kino pro 560 diváků. Další přestavby spojené s uvedením 70 mm formátu projekce se budova dočkala na konci roku 1968. Tyto úpravy se promítly také do názvu kina, které od května roku 1969 nese název Kino Mír 70. V křídle budovy směrem do náměstí sídlil internát, v současnosti zde mají své zázemí kolegové z MIKS Krnov. Často se stává, že na plátnech kin najdeme filmové adaptace knižních předloh, tentokrát ale v prostorách, které patří výhradně kinematografii, zazní tyto literární ukázky ze současné evropské literatury:

📖 Ann – Helén Laestadius – Odcizení
Devítiletá Elsa je dcerou sámských pastevců. Když se jednoho večera vypraví sama na lyžích k ohradě, aby nakrmila sobí stádo, stane se svědkem toho, jak muž ze sousední vesnice bezcitně popraví její milované tele Nástegallu. Muž jí pohrozí, aby mlčela. Deset let v sobě Elsa nosí tajemství jako temnou tíhu na srdci a mezitím se nenávist a hrozby vůči Sámům stupňují a policie přechází brutální zabíjení zvířat bez povšimnutí. Elsa proto kontaktuje novináře, a tím proti sobě poštve pytláky. Strach, hněv a vina, které v sobě Elsa od dětství potlačovala, se spustí jako lavina ve chvíli, kdy stane tváří v tvář Robertu Isakssonovi, muži, který jí kdysi zabil soba.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori-knihy-a.../odcizeni/

📖 Doireann Ní Ghriófa – Přízrak v hrdle
Prozaický debut irské básnířky splétá příběhy dvou žen, žijících ve stejné krajině v různých dobách. V 18. století najde šlechtična tělo svého zavražděného manžela, v zoufalství loká z dlaní jeho krev a složí neobyčejnou báseň. Dnešní mladá matka v té básni nachází ozvěny vlastního života a zcela propadne touze dopátrat se pravdy o záhadném osudu její autorky. Fascinující a nadčasový příběh o tom, jak je možné nalézt vlastní hlas tím, že osvobodíte hlas toho druhého.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori.../prizrak-v-hrdle/

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist