English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

Noc literatury 2023 v Krnově


🌕📚📖 Noc literatury 2023 v Krnově 📖📚🌕
současná evropská literatura / netradiční místa / známé tváře

Literární zastávka č. 2: Vila Theodora Flemmicha / bývalý kojenecký ústav / Městské muzeum Krnov

Naší druhou literární zastávkou v rámci letošní Noci literatury bude další významná budova našeho města. Ukázky ze současné evropské literatury tentokrát zazní ve Flemmichově vile, bývalém kojeneckém ústavu a v současnosti sídle Městského muzea Krnov. Samotná vila, postavená v neoklasicistním stylu podle návrhu významného vídeňského architekta a designéra Otto Prutschera, byla inspirována vídeňskou vilou Skywa. Samotné centrum vily je postaveno podle vzorů anglických domů, kdy jsou nad sebou umístěny dvě haly spojené schodištěm. Zvolené pojetí potom bylo rozvinuto prosklenou dynamickou hmotou zimní zahrady. Společně s vilou byl vybudován také dům portýra, skleník a zahrada. A jaké ukázky evropských autorů na tomto místě zazní?

📖 David Machado – Průměrný index štěstí
Víte, že lidé na Kypru se cítí šťastnější než Portugalci, a ti zase své štěstí hodnotí stejně jako v Nigérii? Lze štěstí vůbec měřit? Nad touhle otázkou přemýšlí i Daniel, protagonista románu, který se dlouho domníval, že šťastným je ten, komu se daří realizovat vlastní plány. Tento rozený optimista si svůj život naplánoval už na střední škole. Jenže najednou se mu jeho nalinkovaná budoucnost nějak hroutí. Má se tedy cítit nešťastný? Ani náhodou. Zarputilost, s níž se snaží porozumět, v čem vlastně pocit štěstí spočívá, ho přivede na poněkud šílenou pouť Evropou ve žlutém mikrobusu, a hlavně s cílem splnit někomu jedno velké přání.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autor.../prumerny-index-stesti/

📖 Garry G. Steele – Čhaváta z manéže
V příbězích kočovného romského cirkusu se potkávají cirkusáci, Romové, tuláci, kovbojové i indiáni – obyčejní, nízko postavení lidé putující zchudlou Amerikou třicátých let, kteří hledají způsob, jak společně přečkat těžkou a vleklou hospodářskou krizi. U cirkusu rodiny Brewerových najdou zázemí, dobré zacházení a budoucnost. A také návod, jak zůstat člověkem i v té nejtěžší době. Protože solidarita, obětavost, úcta k lidem i zvířatům a humor jsou zásadní nejen pro přežití kočovné společnosti. Čtenář tak poznává prohibiční éru nikoli z pohledu bankéřů a burzovních čísel, ale perspektivou lidí, kteří břemeno ekonomického kolapsu museli nést na svých bedrech.
➡️ https://www.nocliteratury.cz/autori.../chavata-z-maneze/


 

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist