English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

NOC LITERATURY 2022 v Krnově - Literární zastávka č. 2


📖🌕 NOC LITERATURY 2022 v Krnově 🌕📖
současná evropská literatura / netradiční místa / známé tváře

Literární zastávka č. 2: Městská kavárna

K dalšímu poslechu ukázek nebudeme muset putovat nijak daleko, protože naší další zastávkou bude na Noci literatury Městská kavárna a její úchvatný secesní interiér, který je pevně spjat s historií budovy bývalé spořitelny. Natáčely se v něm také filmy z dob první republiky (například Konto separato) a dokonce je pochválil také architekt David Vávra v cyklu Šumná města.

Těšit se můžete na ukázky z knih:
 

📖 Rosa Ribas - NEVIDITELNÁ SUPERHRDINKA

Martě Ferrerové je přes padesát a právě ukončila sérii ozařování. Při posledním z nich se však událo cosi nečekaného a Marta získala nadpřirozené schopnosti, stala se superhrdinkou a jako každá superhrdinka musí mít své jméno, oblek a také úhlavního nepřítele. A tak se rodí Miss Fifty, která nad Barcelonou krouží ve svém zeleno-bílém flanelovém pyžamu a snaží se zabránit bezpráví. Autorku k nápadu na knihu inspiroval výrok její kamarádky, která právě postupovala chemoterapii. Jak Ribas sama dodává: „Psaní tohoto románu, hledání humoru tam, kde se to zdá nemožné, to vše mi pomohlo překonat kamarádčinu nemoc a pak i její smrt.”

https://www.nocliteratury.cz/.../neviditelna-superhrdinka/

 

📖 Monika Helferová - PAKÁŽ

Proč Josef nikdy nepromluvil se svou dcerou? Autorka se v románovém zpracování vrací k vlastním kořenům a zkoumá detaily zásadních událostí, jež předcházely narození její matky, „spratka“. Matčino početí provázely neurčité okolnosti, které způsobily, že ji otec celý život absolutně ignoroval. Autorka rekonstruuje osud prarodičů Josefa a krásné Marie na pozadí první světové války, kdy se svými dětmi živoří na venkově na okraji společnosti. Když je Josef odveden do armády, Maria a děti se stávají závislými na ochraně starosty. Do kraje přijíždí okouzlující cizinec Georg, který jednoho dne bez pozvání zaklepe na dveře „pakáže“.

https://www.nocliteratury.cz/autori-knihy-a.../pakaz/

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist