English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

Orientace v katalogu knihovny


Základní orientace ve fondu knihovny:

Vyhledávání beletrie: beletristická literatura je řazena podle abecedy a příjmení autora ve všech půjčovnách a pobočkách. Vyhledávání v online katalogu probíhá tak, že do vyhledávacího formuláře vepíšete název, část názvu nebo jméno autora (1.) a zvolíte hledat (2.). Poté Vám katalog vyhledá shody ze kterých si vyberete tu, která Vás zajímá (3.). Daný titul otevřete a budete přesměrováni do jeho záznamu (4.). Zde je třeba si všímat hlavně řádku „Kde najít“ (5.). Ten obsahuje písmena B (beletrie), MA (první dvě písmena autorova příjmení) a beletrie pro dospělé – tu najdete v Odd. pro dospělé čtenáře. Dokument hlásí, že je vypůjčený a ještě třikrát rezervovaný (6.) Je třeba si také všímat „Lokace“. Záložka „Hlavní budova“ nám ukazuje, že je dostupný na hlavní budově knihovny (pobočky mají své vlastní záložky). Je třeba si také všímat pole kategorie – absenční výpůjčka znamená, že si daný dokument můžete odnést domů, a dostupnost zda je dokument k mání či ne. Celkem Vám katalog může ukazovat tři typy dostupnosti – dokument je volný, dokument je vypůjčený do XX.XX.200X a nebo je dokument rezervovaný (7.)


 


 


 

Vyhledávání naučné literatury: Vyhledávání naučné literatury probíhá stejně jako vyhledávání beletrie až ke kroku č. 4. V záznamu si všímáme především MDT (Mezinárodní desetinné třídění), které najdeme v pravém horním rohu (8.). Políčko „Kde najít“ nám říká, že se jedná o naučnou literaturu (9.) a také nám záznam hlásí, že jsou dostupné dva exempláře – jeden na hlavní budově a jeden na Pobočce Jiráskova (10.) Opět si nezapomeneme všímat lokace dokumentu, jeho kategorie a dostupnosti (11.). V případě, že se u naučné literatury objeví tlačítko „Pouze prezenčně“ nebo „Prezenční výpůjčka“ znamená to, že se daný titul nachází ve studovně a nemůžete si jej odnést domů.


 

Rezervace dokumentu prostřednictvím čtenářského konta:

V případě, že nám záznam knihy hlásí, že je vypůjčená, dává nám také možnost její rezervace (1.). Rezervaci provedeme tak, že klikneme na zelené tlačítko „Rezervovat“. Systém nás vyzve k přihlášení do čtenářského konta (3.) a následně vyžaduje vyplnění rezervačního formuláře, ve kterém si zvolíme jak dlouho jsme ochotni na knihu čekat (4.). Rezervaci potvrdíme kliknutím na tlačítko „Odeslat požadavek“ (5.). Následně si můžeme provedenou rezervaci překontrolovat ve svém čtenářském kontu.


 


 


 



Jednoduchý návod jak vypůjčit knihu elektronicky (PALMKNIHY):
 

 

PODROBNOSTI K NASTAVENÍ KONTA

1. Přihlášení či první registrace do webového katalogu PORTARO Městské knihovny Krnov (vizuální náhled bodu 4.)

 

2. Elektronické knihy mohu filtrovat stiskem tlačítka ELEKTRONICKÉ KNIHY v záhlaví katalogu nebo zatržením hodnoty E-reading prostřednictvím rozšířeného vyhledávání:


 

3. U vybraného titulu kliknu na tlačítko „Možnosti vypůjčení / E-kniha“ (vizuální náhled bodu 5.)


 

4. Registrace na portálu Palmknihy (vizuální náhled bodu 1.). Vzhledem k tomu, že se eReading sloučil s Palmknihami, můžete se přihlásit svým stávajícím e-mailem a heslem z eReadingu. Všechny Vaše knihy, kredity i historie objednávek už tam na Vás čekají spolu s největším výběrem e-knih v ČR. Pozor, přihlašovací e-mailová adresa se musí vždy shodovat s tou, kterou máte nahlášenou v knihovně! 


 

5. E-knihy mohu číst prostřednictvím tabletu, chytrého telefonu, otevřené čtečky (fungující na platformě android / iOS). Nejprve však do svého zařízení musím instalovat aplikaci PALMKNIHY z Google Play / Apple Store. Po otevření této aplikace (mobil, tablet, čtečka) a přihlášení se do svého konta se elektronická výpůjčka ihned zobrazí. Stačí potvrdit stažení a mohu číst.

Informace, jak přesně používat aplikaci Palmknihy, naleznete zde.

Výpůjčka každé e-knihy je omezena 31 dny bez možnosti prodloužení, přičemž maximální počet výpůjček je v této lhůtě omezen na čtyři kusy. Pro registrované čtenáře knihovny je tato služba zcela zdarma!

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist